Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  TEKSTSCHRIJVEN - COPYWRITING en meer...

De Facebook Ticker versus jouw privacy

Update: Sinds november 2017 is de Facebookticker verwijderd. Lees in dit artikel waarom....

 

Wereldwijd wordt fel gediscussieerd over de privacy van Facebook Ticker, die zichtbaar is op PC of laptop voor vrienden van jouw vrienden, en is een heet hangijzer voor veel Facebookgebruikers.
Weet jij dat je statusupdates of berichten op je tijdlijn zichtbaar zijn in de Ticker; het actuele overzicht rechtsboven in je startpagina?

Ik persoonlijk heb daar geen enkele moeite mee, mijn updates staan meestal ingesteld op openbaar, maar er zijn mensen die daar van griezelen.
De Ticker is een continu veranderend real-time overzicht van wat je Facebook-vrienden online op het platform aan het doen zijn. Je kunt hun activiteiten op Facebpook op deze manier volgen.

De Ticker laat je actief zien op wat en wie een Facebook-vriend van jou reageert, op een vriend die voor jou misschien een totaal onbekende is.
Door erop te staan met je muis kun je zien waar de oorspronkelijk update over gaat.

Omgekeerd geldt dat dus ook voor jóuw activiteiten. Als jij ergens op reageert (een reactie of een vind ik leuk-duimpje), krijgen jouw volgers dat ook te zien.
Jouw reactie wordt niet alleen aan jouw vrienden getoond, maar ook aan de vrienden van degene aan wie jij het stuurt.
De Ticker kun je zelf op je Facebook Startpagina verbergen, maar je kunt deze niet uitzetten!

Facebook ticker

De Facebook Ticker verbergen

Wanneer je de Facebook Ticker hinderlijk vindt, of dat het je teveel afleidt, kun je deze verbergen door onder de ticker, naast het zoekveld, op het radericoontje te klikken en te kiezen voor Facebook Ticker verbergen.

Facebook ticker verbergen

Hoe werkt de Facebook Ticker

Hoe zit dat nou, dat iedereen kan zien wat jij online op Facebook doet?

Stel, je plaatst een statusupdate:

  • Je hebt [openbaar] of [vrienden van vrienden] gekozen als instelling voor je updates
  • Een FB-vriend van je reageert op jou of beloont je bericht met een duimpje
  • Facebook laat in de Ticker zien aan jouw vrienden, maar ook aan zijn vrienden, wat de interactie is in dit bericht.
  • De instellingen van jouw Facebookvriend kunnen dit niet voorkomen. Alleen jouw eigen instellingen kunnen de privacy van jou en die van je vriend beschermen.

Wanneer je iets wilt delen met een Facebook-vriend dat niet voor de ogen bestemd is van een ander, stuur dan een privé-bericht of persoonlijk chatbericht via Facebook. Daarmee loop je geen enkel risico!

Wanneer je, om wat voor reden dan ook meer, privacy wenst op de startpagina van Facebook, zul je met je vrienden moeten samenwerken!

Alleen wanneer je met jouw vrienden de volgende afspraken maakt, worden jullie updates en reacties niet getoond in de Ticker:

  • Pas de instelling [vrienden van vrienden] aan naar [alleen vrienden]. Dit kun je doen onder in je Facebook instellingenmenu (klik op het pijltje in de blauwe browserbalk) op de pagina Privacy of bij de instelling van je statusupdate (rechtsonder).
    Als je reageert op een bericht dat is ingesteld op [vrienden van vrienden], heb jij geen keuze en komt jouw reactie in de Ticker.
  • Heb je je berichten altijd al naar [alleen vrienden] verstuurd of met specifieke lijsten? Dan zit je goed.
  • Wil je dat met terugwerkende kracht instellen voor al je oude berichten? Ga naar je Privacyinstellingen > Het publiek beperken voor eerdere berichten, en kies zichtbaarheid van oudere berichten beheren.
  • Maak de keuze voor [alleen vrienden]. Hiermee voorkom jij dat de personen die je updates niet ontvangen omdat jij hen hebt ‘uitgezet’ (maar niet geblokkeerd hebt), of van mensen waarvan je het vriendenverzoek ooit hebt geweigerd, plus de vrienden van jouw vrienden, jouw updates te zien krijgen.
    Maak vriendenlijsten als je meer controle wilt over wie je wat wilt laten zien.
  • Deel deze tip met je vrienden!

Nogmaals, elk bericht dat de instelling [zichtbaar voor vrienden van vrienden] heeft, zal verschijnen voor alle vrienden.

Zolang jouw Facebookvrienden hun privacyinstellingen niet aanpassen naar [alleen vrienden] of [specifiek] (waar je ervoor kunt kiezen met welke persoon of personen je een update wilt delen), blijven je online activiteiten zichtbaar in de Ticker.

In het algemeen gesteld kun je je het beste wapenen voor je privacy door er op te letten wat je achterlaat op Facebook!

 
Mocht je Facebook zakelijk willen inzetten, is het misschien een goed idee om een Facebook Workshop te volgen! 

Tags: facebook,socialmedia,tips


Gratis social media advies

Heb je belangstelling voor tips en adviezen voor het gebruik van Social media ?
Je kunt mij volgen op Facebook , Twitter , LinkedIn , op mijn LinkedIn Companypage of op mijn Google Bedrijfspagina.

Onderaan mijn website kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief.  

Je kunt ook direct bellen voor het maken van een vrijblijvende afspraak! 

 
   « Tips overzicht