Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  EVENT MARKETING EN PUBLIC RELATIONS en meer...

SEO webtekstschrijver Amersfoort

SEO webteksten of zoekmachineoptimalisatie

Wat is een SEO webtekst?

Een SEO webtekst wordt geïndexeerd voor zoekmachines op internet. SEO is een afkorting van Search Engine Optimization.
(In het Nederlands vertaalt naar zoekmachineoptimalisatie)
Een goede webtekst is een mix van relevante en waardevolle inhoud (=content) voor de online lezer én een tekst die, wanneer deze goed is opgebouwd tegelijkertijd 'leesbaar' is voor zoekmachines als Google (= de meest gebruikte zoekmachine ter wereld).

Hoe wordt een webtekst gelezen door Google?

Het algoritme van Google verandert continu. De kwaliteit van een webtekst is het belangrijkste voor Google, dus een paar zoekwoorden in een tekst stoppen is niet voldoende. Google kijkt anno 2020 meer naar relevantie en kwaliteit.
Wat houdt zoekmachineoptimalisatie feitelijk in?

  • Welke zoekwoorden (keywords) staan er in de webtekst?
  • Ondersteunen de afbeeldingen de tekst?
  • Schrijf je over koffie, dan is het logisch dat het woord 'koffie' een paar keer terugkomt op de webpagina. Komt dat niet terug, gaat er waarschijnlijk bij Google een belletje rinkelen en beschouwt Google je tekst mogelijk als minder relevant voor zoekmachines op het gebied van koffie.

Hoe maak je goede SEO-teksten?

Iedere ondernemer wil dat zijn website goed vindbaar én zichtbaar is en daarom worden er webteksten geschreven om dit te realiseren. Maar hoe doe je dat? 

Een klein stappenplan voor zoekmachineoptimalisatie:

  • Doelgroep en doelen bepalen
  • Het onderwerp en de boodschap bepalen
  • De webstructuur bepalen
  • Bij webteksten komt er altijd een extra focus bij: het geschikt maken van de tekst voor het online medium. Met andere woorden: het leesbaar maken van de tekst voor lezers vanaf een computerscherm; en niet te vergeten ook vanaf mobiele apparaten. (Veel online internetgebruikers bezoeken websites vanaf hun mobiel of tablet)

Alle webteksten moeten SEO-proof zijn om opgenomen te worden in de zoekmachineresultaten.
Het onderwerp is over het algemeen (een deel van) de zoekopdracht die online gebruikers hebben gebruikt om een goed resultaat te krijgen van de zoekvraag.
Een grondige doelgroep- en zoekwoordanalyse hoort altijd vooraf te gaan aan het schrijven van de webtekst.
Dat geeft de juiste handvaten voor het onderwerp van de tekst en voor welke doelgroep je de tekst schrijft, maar ook op welke zoekwoorden de tekst vindbaar moet worden.
Wanneer je deze zogeheten SEO-technieken toepast én wanneer je de webtekst beter lees- en scanbaar maakt voor je lezers, zit je goed. 

Heb je hulp nodig bij het realiseren van zoekmachineoptimalisatie en het schrijven van SEO webteksten?

Heb je vragen over SEO copywriting, wil je advies over je doelgroepbepaling, heb je hulp nodig bij zoektermenonderzoek of heb je inspiratie nodig voor de content op jouw website?  Neem dan gerust contact met mij op!

Ik woon in de regio Amersfoort, maar werk landelijk.