Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  SOCIAL MEDIA TRAININGEN en meer...

Wat is Google+ en wat kan zakelijk gebruik je opleveren?

In juni 2011 besloot Google Inc. het social medium Google+ toe te voegen aan het wereldwijde web. Google ging daarmee de strijd aan met de grootste concurrent Facebook.
Sinds het ontstaan van Google+zijn er 2,2 miljard accounts aangemaakt, waarvan maar een klein gedeelte actief is.

Wereldwijd is Google vooral bekend van haar zoekmachine, maar Google Inc. bezit veel andere online webprogramma's & applicaties, waaronder:

 • Gmail, een gratis webmaildienst
 • Google Agenda, een online agenda die met iCal en Microsoft Outlook kan samenwerken.
 • Google Drive, de online opslag- en synchronisatiedienst
 • Google Maps, een webgebaseerde dienst die kaarten en satellietbeelden van de wereld aanlevert
 • Google Docs, een online tekstverwerkerprogramma
 • Google Spreadsheets, een online spreadsheetprogramma.
 • Google Presentations, een online presentatieprogramma.
 • Google Earth, een programma waarbij de gebruiker gedetailleerde satellietfoto's wereldwijd kan laten projecteren
 • Google Chrome, een internetbrowser
 • Google Street View, een service waarbij de internetgebruiker 360°-panoramafoto's kan bekijken van straten en plattegronden
 • Google Bedrijfsfoto's, ook wel Google Maps Business View genoemd, is een dienst waarbij de Street View-technologie wordt ingezet voor virtuele rondleidingen door winkels, horecagelegenheden, kantoren etc. De bedrijfsfoto's in 360° verschijnen in de zoekresultaten en op Google Maps, maar kunnen ook worden geïntegreerd in een website en/of op sociale media. (Zie ook mijn webpagina Google 360 tour, één van de diensten die ik kan bieden).
 • YouTube, een social medium voor het uploaden van videomateriaal en waar men gratis miljoenen video's kan bekijken.
 • Google Translate, een online vertaaldienst.
 • Google Foto's, een fotobewerkings- en beheerprogramma.

Google+ Gebruikers

Sinds het ontstaan Google+ heeft de website zo’n 343 miljoen actieve gebruikers, waarvan er 1,3 miljoen dagelijks het social netwerk bezoeken in Nederland. Helaas is een groot gedeelte van de gebruikers non-actief, omdat het niet voor elke beginner helder is, wat de mogelijkheden van Google+ zijn.
Daarom is het de hoogste tijd om hier aandacht aan te besteden.

Wat is Google+?

Google+ bevat dezelfde standaardfuncties als andere sociale netwerksites; het maken van connecties, foto's en video's en berichten delen. Je kunt je updates openbaar delen, maar ook met je kringen met connecties. En het is een pré dat zowel één-op-één chats, als groepsgesprekken mogelijk zijn.
In tegenstelling tot Facebook kun je op Google+ gebruik maken van de zogenaamde KRINGEN voor je contacten. Je contactpersonen kun je indelen in categorieën en bepalen wat je met wie deelt: privéfoto's kun je bijvoorbeeld specifiek delen met jouw kring 'familie', of je deelt een update met alle connecties of geheel openbaar.

Google Hangouts

Google+ biedt de videochatdienst 'Hangouts', waarbij je kunt (video)chatten met een grote groep van maximaal 10 personen tegelijk.
Iedereen die de URL van de Hangout heeft of is uitgenodigd, kan deelnemen aan het gesprek.
Je kunt zelfs de URL van jouw Hangout delen op Twitter, Facebook of op je website, om een videogesprek met geïnteresseerden, vrienden of klanten aan te gaan.

Tijdens een videochat kun je een Google Doc bestand of een Google Spreadsheet openen, zodat je samen met jouw Google Hangout deelnemers kan werken aan een document. Erg handig wanneer je dingen moet noteren, maar ook handig als je iets wilt visualiseren. Een ander middel om iets te visualiseren is het delen van jouw scherm. Zo kunnen de leden van jouw Google Hangout meekijken op jouw scherm, zodat je precies kunt laten zien wat je bedoelt.

Vooral in de toegankelijkheid en de kwaliteit van het delen van foto’s, onderscheidt Google+ zich. De website gebruikt Google foto's om eenvoudig foto’s te delen en te verzamelen. Dit zorgt ervoor dat veel kunstenaars en fotografen actief zijn op Google+ om hun portfolio aan hun kringen te laten zien.
Voor de ondernemer is het een belangrijk sociaal netwerk om de SEO ofwel zoekmachine-optimalisatie van de website te verhogen.
Vooral doordat de updates die je plaatst, worden geïndexeerd door Google, waardoor je je online zichtbaarheid vergroot.

Wanneer je op Google+ veel waardering krijgt, doordat mensen een ‘+1’ uitdelen op je webpagina, video, foto of update, wordt deze vanzelf relevanter en hoger in de zoekresultaten weergegeven ofwel verkrijgen een hogere ranking. (Een +1 is hetzelfde als een ‘like’ of duimpje op Facebook).

De conclusie: Het loont de moeite om een Google+ account aan te maken en maak, wanneer je een bedrijf hebt, ook een Google Mijn Bedrijf pagina, welke gekoppeld is aan je werkadres en website.

Veel succes!

Heb je geen tijd of vind je het moeilijk om je (bedrijfs)profiel te vullen... ik doe het graag voor je!

Tags: Google,Google+,Zoekmachine
Tags: SEO,zoekmachineoptimalisatie,marketing

 
   « Tips overzicht