Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  TEKSTSCHRIJVEN - COPYWRITING en meer...

Catfishing – vals profiel op social media of datingsites

Word jij lastiggevallen op internet?
Krijg jij ‘vreemde’ vriendschapsverzoeken op Facebook of andere social media of datingsites?
Grote kans dat je te maken hebt met catfishing ofwel een vals profiel op internet. 

Wat is een catfish?

Een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders. Vaak heeft deze persoon een vals profiel op Facebook, op andere social media kanalen of datingsites.

Hoe herken je een catfish of catfishing praktijken?

 • Een catfish openbaart zijn “liefde” té snel.
  Gaan jullie gesprekken over relaties en liefde voor altijd en eeuwig? Wees gewaarschuwd .. een catfish loopt hard van stapel.

 • Real life contact met een catfish is niet mogelijk.
  Misschien stuur jij aan op een face-to-face ontmoeting, maar bij een catfisch grijp je altijd mis. Van een kapotte webcam tot een plotseling griepje: de catfish heeft altijd een smoesje paraat om een ontmoeting te ontlopen.

 • Een catfish is vaak een wereldreiziger. Vandaag is hij/zij in New York, morgen in Istanbul en overmorgen in Moskou.. Geloof mij… op de één of de andere manier is hij/zij nooit bij jou in de buurt.

 • Een catfish heeft meestal een vaag en niet ingevuld profiel.
  Van de meeste mensen weet je alles als je een kijkje hebt genomen op het social media profiel, maar een catfish blijft een mysterie. Zijn/haar achternaam, geboorteplaats of links naar familieleden zijn nergens te vinden. Meestal plaatst een catfish uitsluitend magistrale foto’s van zichzelf. Mannen vaak in militair uniform, met schattige kinderen, met een glimmende bolide of luxueus zeiljacht.. dan weet je eigenlijk al hoe laat het is. Vrouwen vaak lief of sexy gekleed. (Heren, vergeet niet dat er achter het lieflijke profiel van deze babe vaak een man schuilgaat!)

 • Catfish-profielen hebben vaak een blurry of donkere onduidelijke profielfoto. Het tegenovergestelde kan ook: Veel internetbedriegers gebruiken professionele foto’s van 'hunks of babes' die ze van internet hebben gedownload.
  Je kunt dit misbruik eenvoudig onderzoeken door in Google te zoeken naar vergelijkbare afbeeldingen. Als de foto’s gestolen zijn van een model of een ander profiel, ontdek je dat direct. Je kunt het internet doorzoeken door jouw Google-zoekopdracht te beginnen met een afbeelding. 
  Hoe je dit kunt doen, lees je in de handleiding van Google Search.
  Kopieer en plak de tekst van het verdachte profiel ook eens in de Google zoekbrowser. Krijg je resultaten met een andere naam erbij? Bingo! Dikke kans dat jij te maken hebt met een catfish.

 • Check wanneer het online account aangemaakt is! Pas aangemaakte, vrijwel lege social media of dating profielen zijn altijd verdacht! Omdat andere social media gebruikers slechte ervaringen hebben gehad met jouw ‘nieuwe vriend of connectie’, zullen ze hem of haar rapporteren aan Facebook, waardoor zijn/haar profiel iedere keer wordt verwijderd. Daarom zal een catfish telkens een nieuw profiel aanmaken. Kortom de levensduur van een social media of dating account van een catfish is kort....rapporteer een vals profiel ofwel een catfish altijd!


Tot slot, ga uit van je intuïtie.. wanneer jij het gevoel hebt dat het niet pluis is, luister dan naar de stem in je onderbewuste. Wanneer jij zeker bent van je gevoel, schroom dan niet om de catfish te rapporteren, waarmee je andere vrouwen en mannen kunt behoeden voor catfishing op internet.

Wil jij meer handige tips om je online gebruikerservaring te verbeteren, lees dan mijn andere social media tips! 

Je weet toch dat ik ook social media trainingen geef?

Bel direct!
bel Paula de Boer

Gratis social media advies

Heb je belangstelling voor tips en adviezen voor het gebruik van Social media ?
Je kunt mij volgen op Facebook , Twitter , LinkedIn , op mijn LinkedIn Companypage of op mijn Google Bedrijfspagina.Tags: facebook,socialmedia,tips

 
   « Tips overzicht