Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  EVENT MARKETING EN PUBLIC RELATIONS en meer...

Wat gebeurt er met je Facebook account in het geval van overlijden?

Facebook introduceerde al in 2015 de functionaliteit om een contactpersoon toe te wijzen, welke toegang heeft tot je facebookaccount in geval van overlijden. Facebook-gebruikers kunnen een contactpersoon opgeven, die in geval van overlijden beperkte controle over het account krijgt. Er kunnen vriendschapsverzoeken worden geaccepteerd, maar het inzien van privéberichten is niet mogelijk en het is wel prettig om te weten dat er geen berichten uit jouw naam kunnen worden geplaatst.

Facebook bij overlijden

Welke voorzorgsmaatregel kun je nemen op Facebook in het geval je komt te overlijden? 

Facebook-gebruikers kunnen een contactpersoon opgeven vanuit de instellingen (onder het kopje Beveiliging) en kunnen maximaal één persoon aanwijzen.
Deze contactpersoon krijgt, uiteraard pas bij een sterfgeval, de erkenning om toegang te krijgen tot jouw account om deze te beheren met een herdenkingsstatus.

De contactpersoon die wordt opgegeven is beperkt in zijn rechten, want deze kan zelf geen berichten namens jou opstellen en heeft ook geen toegang tot de privéberichten.
Wél kan de aangestelde contactpersoon de profielfoto wijzigen, vriendschapsverzoeken accepteren of eerder geplaatste berichten vastpinnen op de facebook tijdlijn.

Wanneer de Facebook-gebruiker dit toestaat, kan de contactpersoon een backup (ofwel archief) van het account, waaronder foto ’s en video’s downloaden.

Geheel ten overvloede... een Facebook-gebruiker moet eerst officieel als overleden zijn aangemerkt, voordat de speciale contactpersoon toegang krijgt tot het account.
Daarbij moet een bewijs van overlijden worden overhandigd.

Facebook instelling bij overlijden

 

Facebook Eerbetoon of Tributes

Herdenkingsstatus Facebook

In April 2019 wordt Facebook Eerbetoon, ookwel Tributes genoemd, uitgerold in Nederland. Facebook voegt op profielen van overleden mensen een 'Eerbetoon-sectie' toe, naast de tijdlijn, bedoeld voor vrienden en familie om herinneringen te delen en wordt getoond op accounts die een herdenkingsstatus hebben.

De aangestelde contactpersoon kan aanpassen wie de sectie kan bekijken, wie er berichten kan plaatsen en kan uiteraard ook geplaatste berichten verwijderen.

Berichten die op de tijdlijn van een persoon met herdenkingsstatus zijn geplaatst in de afgelopen tijd, worden automatisch verplaatst naar het Eerbetoon-gedeelte. 

Facebook belooft zijn algoritmes aan te passen, zodat profielen van overleden mensen niet op ongepaste momenten in beeld komen. Als voorbeeld noemt het sociale netwerk het aanmaken van een evenement, waarbij suggesties worden gedaan om contactpersonen uit te nodigen. In dergelijke gevallen zouden profielen met een herdenkingsstatus niet meer naar voren moeten komen.

Accounts met herdenkingsstatus hebben de volgende belangrijke functies:

  • De zin Ter nagedachtenis wordt weergegeven naast de naam van de overleden persoon op zijn/haar profiel.
  • Indien de privacyinstellingen van het account dit toelaten, kunnen vrienden berichten ter nagedachtenis op de tijdlijn plaatsen.
  • Inhoud die deze persoon heeft gedeeld (zoals foto's en berichten), blijft op Facebook staan en is zichtbaar op Facebook voor het publiek waarmee de persoon deze inhoud heeft gedeeld.
  • Profielen met herdenkingsstatus worden niet in publieke ruimten weergegeven, zoals in Mensen die je misschien kent, advertenties of verjaardagsherinneringen.
  • Accounts met herdenkingsstatus die geen contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus hebben, kunnen niet worden gewijzigd.
    Pagina's met één beheerder wiens account de herdenkingsstatus heeft gekregen, worden van Facebook verwijderd als we een geldig verzoek ontvangen:

Facebook-profiel van een overleden persoon verwijderen

Naast het aanmelden voor herdenkingsstatus, kan een profiel ook permanent verwijderd worden.
Het verwijderen van het Facebook-account van een overleden persoon houdt in dat het profiel (inclusief Facebook tijdlijn) en alle andere informatie van Facebook wordt verwijderd.
Om het account van een overleden persoon te verwijderen, kunnen naaste familieleden dit formulier invullen.

Zelf je Facebookaccount verwijderen

Wanneer je voelt dat je einde nadert, kun je er voor kiezen om je Facebookaccount permanent te verwijderen voordat je komt te overlijden.
Dit doe je zo:
Klik rechtsboven in de blauwe Facebookbalk op ▼ en selecteer Instellingen.
Klik aan de linkerkant op Je Facebook-gegevens.
Klik op Je account en gegevens verwijderen en volg de aanwijzingen op het scherm.

Facebookgroep voor vrienden en familie

Als je een extra plek wilt creëren voor mensen op Facebook waar herinneringen over je dierbare kunnen worden gedeeld, kun je een geheime of besloten Facebookgroep aanmaken.

Lees ook mijn andere Facebooktips!


Tags: facebook,socialmedia,tips

 


Gratis social media advies

Heb je belangstelling voor tips en adviezen voor het gebruik van Social media ?
Je kunt mij volgen op Facebook , Twitter , LinkedIn , op mijn LinkedIn Companypage of op mijn Google Bedrijfspagina.

Onderaan mijn website kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief.  

Je kunt ook direct bellen voor het maken van een vrijblijvende afspraak! 

 
   « Tips overzicht