Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  SOCIAL MEDIA TRAININGEN en meer...

Hoe zoek je vacatures op internet met Google Alerts?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Laat Google Alerts je helpen met het zoeken naar vacatures op internet!

Google heeft een handige tool, Google Alerts, die het internet continu controleert op nieuwe content en je op de hoogte stelt van nieuwe publicaties. En het mooiste is... de onderwerpen waarover je op de hoogte wordt gesteld, kun je zelf bepalen.
Je kunt je zoekinstellingen helemaal aanpassen aan jouw interesses. Ben jij superfan van een bekende acteur? Ben je op zoek naar speciale recepten, een lancering van een nieuw parfum of nieuw geplaatste vacatures?
Je kunt van alle zoekopdrachten een melding krijgen in je mailbox.
Wil je vinger aan de pols houden over wat er over jou gepubliceerd wordt op internet? Maak dan een alert met je eigen naam!


Maak gebruik van Google Alerts wanneer je een nieuwe baan zoekt!

Wat zijn de voordelen van Google Alerts voor jou als werkzoekende?

  • vacatures volgen: Je ontvangt de nieuwste vacatures en je kunt als eerste solliciteren.

  • Bedrijven volgen: Je ontvangt bedrijfsupdates van het bedrijf waar je wilt solliciteren, om een beeld te vormen en op de hoogte te zijn wat er speelt. Natuurlijk kun je de opgedane kennis positief gebruiken in het sollicitatiegesprek.

  • Personen volgen: krijg meldingen wanneer invloedrijke professionals op internet worden genoemd in jouw branche of in jouw interessegebied. Wanneer iemand een artikel publiceert, een boek uitbrengt of in de media genoemd wordt, kun jij de eerste zijn die hem of haar feliciteert.

  • Jouw persoonsvermeldingen op internet volgen: ontvang een melding zodra jouw naam wordt genoemd op het internet. Jouw online reputatie is belangrijk, zeker wanneer je een nieuwe baan zoekt. Wanneer een reactie, opmerking of bericht niet past bij jou en schadelijk kan zijn voor jouw online profilering, kun je direct actie ondernemen.

Hoe kun je Google Alerts instellen?

  • Maak een Google Account aan of log in met je bestaande account. Koppel het (nieuwe) e-mailadres vervolgens aan de mailbox van je smartphone, waarmee je eenvoudig meldingen kunt toevoegen, wijzigen of verwijderen.

  • Ga naar Google Alerts https://www.google.nl/alerts  en log in met je Google account. Afhankelijk van je huidige locatie en de gegevens die al bekend zijn bij Google, zullen er een aantal suggesties verschijnen. Een leuke manier om bekend te worden met Google Alerts is het invoeren van je eigen naam tussen aanhalingstekens “Voornaam Achternaam”, om te voorkomen dat er in de toekomst publicaties over jou online verschijnen, zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

  • Geef je voorkeuren aan. Maak een keuze hoe vaak je een melding wilt ontvangen, in welke regio Google moet zoeken en op welke bronnen Google zich moet focussen (blogs, nieuws, video’s, enz.)

  • Formuleer jouw zoekopdrachten. Het is belangrijk dat jouw zoekopdracht zo nauwkeurig mogelijk geformuleerd is, om te voorkomen dat je irrelevante meldingen in je mailbox ontvangt.

zoekopdrachten

Met welke zoekwoorden kun je zoeken naar vacatures in Google?

  • Analyseer welke termen veel gebruikt worden in jouw vakgebied, zodat je er op kunt rekenen dat Google naar de juiste artikelen, functietitels, trends, bedrijven of producten laat zoeken.

  • Zet jouw zoekopdracht tussen aanhalingstekens om Google te laten zoeken naar exacte woorden of woordgroepen (voorbeeld: “vacature marketeer”).

  • Wil je gericht zoeken op een bepaalde website kun je “Site:” gebruiken. Bijvoorbeeld "Site:www.marketingfacts.nl"

  • Met de woorden AND en OR in HOOFDLETTERS kun je meerdere zoekopdrachten verwerken. Dit is superhandig wanneer een functie meerdere titels kan hebben, bijvoorbeeld: “vacature marketeer” OR “vacature marketing medewerker”.

  • Wil je nog meer filteren? Gebruik dan haakjes om je zoekopdracht te verduidelijken. Zoals "vacature marketeer" (Amersfoort OR Nijkerk). In plaats van OR mag je trouwens ook | gebruiken, de verticale streep, ook wel pipeline genoemd.

  • Wil je zoeken op plaats? Wanneer je op zoek bent naar een vacature in een bepaalde regio, kun je specifieke dorpen en steden vermelden. Een werkgever zal in een vacature namelijk eerder een plaatsnaam vermelden dan een regio, bijvoorbeeld: “Marketeer Nijkerk” OR “Marketing Medewerker Amersfoort” in plaats van “Marketeer Gelderland”.

  • Je kunt nog specifieker zoeken met AROUND () Wil je een sollicitatiecursus volgen in Amersfoort, dan kun je heel doelgericht zoeken door AROUND () tussen de twee zoektermen te plaatsen. Bijvoorbeeld “sollicitatiecursus’’ AROUND (4) “Amersfoort’’. In dit voorbeeld staan de zoektermen waar je op zoekt tussen aanhalingstekens. In dit voorbeeld staat het getal 4 tussen haakjes na AROUND. Dit getal zorgt ervoor dat je zoekresultaten te zien krijgt waarbij de zoekterm sollicitatiecursus binnen een zoekresultaat met een ratio van vier woorden bij Amersfoort moet staan. Dit cijfer kun je zelf aanpassen afhankelijk van hoe specifiek je op iets wilt zoeken.

  • Maar gebruik van synoniemen. Er zijn in de Nederlandse taal veel woorden die meerdere betekenissen hebben (bijvoorbeeld functie voor een beroepsaanduiding of voor werkzaamheid c.q. bruikbaarheid). Ook zijn er woorden die nagenoeg dezelfde betekenis hebben zoals consultant, coach, adviseur, trainer.
    Om automatisch synoniemen in de zoekopdracht mee te nemen, gebruik je de tilde. Je zoekt dan op ~functie of ~consultant. 

  • Wanneer je wilt zoeken naar specifieke bestanden kun je in Google zoeken met de opdracht filetype. Stel dat je geïnteresseerd bent in cijfermateriaal over de groei van de werkgelegenheid, dan tik je in werkgelegenheid filetype:xls. Het zoekresultaat geeft nu uitsluitend spreadsheets (xls) met informatie over werkgelegenheid.
    Op dezelfde manier kun je zoeken naar presentaties (ppt) of documenten (zoals doc of pdf).

  • Je kunt ook opgeven waar je niet op zoekt, door een minteken aan een zoekwoord te plakken. Wil je geen vacatures zien voor beginnersfuncties kun je deze uitsluiten door -junior toe te voegen.

  • Wanneer je op zoek bent naar specifieke informatie, maar je kunt je het exacte woord niet herinneren? Zet dan in je zoekoopdracht een asterix * op de plaats van het ontbrekende woord.

Handige online zoekopdrachten voor werkzoekenden

Wanneer je functioneel gebruik wilt maken van Google Alerts voor het vinden van een baan, zijn de volgende zoekopdrachten heel handig: Vervang de schuingedrukte onderdelen!

 

    • Je eigen naam” - doel: je eigen online profilering onder controle houden
    • Woonplaats functietitel” - doel: vacatures zoeken in je eigen woonplaats
    • Trends sector” OR “Nieuws sector” - doel: op de hoogte blijven van ontwikkelingen in jouw sector
    • Vacatures functietitel” "Job functietitel" OR "werknemer gezocht functietitel" (doel: vacatures zoeken)
    • Werkgever A” OR “Werkgever B” - doel: op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij werkgevers, waar jij graag aan de slag zou willen
    • Vacature favoriete werkgever” - doel: vacatures zoeken van het bedrijf waar jij het liefste zou willen werken
    • Site:website.nl functietitel - doel: vacatures zoeken op een specifieke (bedrijfs)website
    • Naam invloedrijk/belangrijk persoon” - doel: op de hoogte blijven van trends in de sector of van opvallende prestaties van belangrijke personen

Vind je het lastig om de verschillende Google-operatoren (speciale tekens om gerichter te zoeken, zoals bovengenoemd) te onthouden, dan kun je via de Google browserinstellingen ook geavanceerd zoeken, via het raderwieltje rechtsboven in Google  waar je een formulier kunt invullen, met jouw zoektermen en filters. 


Met uitzondering van de woorden AND en OR zijn zoekopdrachten in Google niet hoofdlettergevoelig. Je kunt zoekopdrachten als plaatsnamen en functietitels mét en zónder hoofdletters schrijven.

Tot slot, geef bij de opties aan dat je “Alle resultaten” wilt zien in plaats van “Alleen de beste resultaten” en check de resultaten van je zoekopdrachten. Wanneer je jouw online zoekwerk uitbesteedt aan Google, is het fijn wanneer je niets mist, omdat je de instellingen niet goed hebt ingesteld.

Lees ook het artikel over het nieuwe solliciteren (tips)

Sinds de coronacrisis kun je ook gebruik maken van vacatures zoeken in Google, lees hier het artikel.

Tags: Google,Zoekmachine

 
   « Tips overzicht