Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  SOCIAL MEDIA TRAININGEN en meer...

Graag geef ik 4 tips voor controle op je privacy op Facebook: Doe de veiligheidscheck om te checken wat je deelt in jouw Facebook netwerk!

Privacy op Facbook

 

Op Facebook deel je vaak meer dan je denkt!

Facebook verzamelt veel persoonlijke gegevens van gebruikers, en deelt ze met de mensen die je zelf kunt kiezen. Je kunt instellen welke gegevens je openbaar maakt, deelt met vrienden, of liever privé houdt. Niet iedereen realiseert zich echter dat Facebook - ook als je let op wat je deelt - informatie verzamelt en openbaar maakt. Je kunt dit zelf nagaan via de tool Stalkscan. Op deze website kun je jouw profiel of die van een ander opgeven, en wordt er geanalyseerd wat er openbaar is.

Wil je zelf bepalen wie welke informatie over jou ziet, volg dan onderstaande stappen!

Wanneer je ingelogd bent op Facebook, kun je klikken op de links om je instellingen direct aan te passen. 

1. Bepaal wat je deelt op Facebook om controle te hebben op je Facebookprivacy!

Account > instellingen > Privacy > Instellingen aanpassen

Allereerst moet je bepalen welke persoonlijke gegevens je wilt delen;

  • Wie kan mijn inhoud zien?
  • Wie kan je toekomstige berichten zien?
  • Wie kan je vriendenlijst zien?
  • Wie kan contact met me opnemen?
  • Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen?
  • Wie kan me opzoeken?
  • Wie kan je zoeken met behulp van het e-mailadres dat je hebt opgegeven?
  • Wie kan je zoeken met behulp van het telefoonnummer dat je hebt opgegeven?
  • Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel?

Wil je meer privacy, dan raad ik je aan om deze instellingen aan te passen. Je kunt bij ieder punt aangeven wat je met wie wilt delen.

2. Bepaal wat je wilt delen via je Facebookvrienden 

Account > Privacy instellingen > Toepassingen en websites > Gegevens die toegankelijk zijn via je vrienden

Wat Facebookgebruikers zich vaak niet realiseren is dat zij ook via Facebookvrienden veel informatie delen. Personen op Facebook die hun gegevens kunnen zien, kunnen deze informatie met zich meenemen, wanneer ze toepassingen ofwel apps gebruiken. Dit maakt hun beleving beter en socialer.

Wijzig de instellingen om de informatiecategorieën te beheren die anderen mee kunnen nemen in hun gebruik van toepassingen, games en websites.
Als je niet wilt dat apps en websites toegang kunnen krijgen tot andere informatiecategorieën (zoals je vriendenlijst, geslacht of informatie die je openbaar hebt gemaakt), kun je alle platform-apps uitschakelen. Je kunt de games of apps dan niet meer gebruiken.

3. Verwijder overbodige applicaties

Account > Instellingen > App instellingen > Toepassingen die je toestemming hebt gegeven tot je account zie je bij Aangemeld via Facebook

Zoals je bij tip 2 hebt kunnen lezen kan er veel informatie van jou en je vrienden gedeeld worden via toepassingen (applicaties) die je ooit heb geïnstalleerd.
Zie bijvoorbeeld eens waar je de applicatie van Coca Cola toestemming voor geeft als je op de knop ‘Toestaan’ drukt.

Zo heeft Coca Cola na installatie altijd toegang tot je gegevens, toegang tot berichten in het nieuwsoverzicht en mogen ze evenementen aanmaken en reageren op evenementen namens de gebruikers. 

Je zult versteld staan hoeveel applicaties je als Facebook-gebruiker (gemakshalve) installeert.

Tijd voor een grote schoonmaak en bedenk in de toekomst welke applicaties je toegang wilt geven tot jouw gegevens!

 

Veel Facebookgebruikers drukken achteloos op de acceptatieknop zonder stil te staan waar ze toestemming voor geven. Zolang je applicaties niet verwijdert of de toestemmingen handmatig aanpast, blijven deze gelden en hebben de applicaties dus toegang tot jouw persoonlijke data en wellicht tot data van je vrienden! Een goede check-up is aanbevolen!

Privacy tip voor social media: Ga na welke apps je gebruikt en verwijder alle toepassingen die je niet meer gebruikt of die je niet herkent.

 

4. Kies voor veilig; stel je instellingen bij voor beveiliging en aanmelding

Account > Instellingen > Beveiliging en aanmelding 

  • Je kunt instellen dat je meldingen ontvang over niet-herkende inlogpogingen op een IP adres, waar je nog niet eerder hebt ingelogd.
    Wanneer je dit instelt laat Facebook het je weten als iemand zich aanmeldt via een apparaat (of browser) dat je doorgaans niet gebruikt
  • Voor extra veiligheid kun je Tweestapsverificatie gebruiken
    Hiervoor dien je je aan te melden met een code van je telefoon én een wachtwoord
  • Kies drie tot vijf vrienden waarmee je contact kunt opnemen als je je niet meer kunt aanmelden
    Je vertrouwde contacten kunnen een code en URL van Facebook sturen om je te helpen je weer aan te melden.
    Vooral als je vaak inlogt via openbare netwerken zoals vele gratis Wifi punten, universiteiten of andere publieke computers.
  • Tevens kun je bij ‘Accountbeveiliging’ aangeven of je iedere keer als er met een nieuwe telefoon of computer wordt ingelogd een sms of email wilt ontvangen.

Facebook heeft een helder artikel gepubliceerd waar jij als Facebookgebruiker simpel kunt ontdekken hoe jij jouw privacy onder controle houdt.

Op de website veilig internetten vind je een praktische uitleg en informatie over veilig internetgebruik.

Mocht je Facebook zakelijk willen inzetten, is het misschien een goed idee om een Facebook Workshop te volgen! Veel plezier op Facebook! 


Tags: facebook,socialmedia,tips


Gratis social media advies

Heb je belangstelling voor tips en adviezen voor het gebruik van Social media ?
Je kunt mij volgen op Facebook , Twitter , LinkedIn , op mijn LinkedIn Companypage of op mijn Google Bedrijfspagina.

Je kunt ook direct bellen voor het maken van een vrijblijvende afspraak! 

 
   « Tips overzicht