Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  GOOGLE 360 TOURS en meer...

Sokpoppen, catfishes en trollen

Wat zijn sokpoppen, catfishes en trollen op internet?

Waarom maken internetcriminelen gebruik van een valse identiteit? Een sokpop of kloon is een valse online identiteit of "een valse naam die door een gebruiker is verzonnen om zich voor te doen als iemand anders op internet". Deze identiteit wordt gebruikt om te misleiden op het internet. Meestal is de identiteit een niet bestaande persoon. De misleidende intentie onderscheidt de sokpop van een pseudoniem of een alias.

Sokpoppen (Eng: sockpuppets) worden vaak aangemaakt om:

 • Anoniem uitspraken te doen op het internet;
 • Onder andermans naam een bedrijf of persoon in een goed of kwaad daglicht te zetten;
 • De uitkomst van een poll of opiniepeiling te manipuleren;
 • Op te lichten zonder dat dit te herleiden is tot de dader.
 • Soms wordt een sokpop aangemaakt door een bedrijf (bijvoorbeeld uitgevers en auteurs blazen kunstmatig de boekrecensies op met behulp van sokpoppen) of zelfs de overheid (om bijvoorbeeld derden of organisaties te ondersteunen).
 • Het voornaamste doel is meestal om de eigen reputatie te verbeteren, een verbod op een website te omzeilen of om een voordeel te behalen.

Waaraan kun je sokpoppen of klonen herkennen en ontmaskeren?

Het risico van slechte publiciteit bij de ontmaskering van een sokpop is echter groot! Een sokpop kan namelijk herkend worden door het gebruikte IP-adres te checken, de inhoud en stijl van berichten te analyseren en door de tijdstippen van activiteit met elkaar te vergelijken.

Wat is een catfish en hoe gaat hij te werk?

Een catfish is een valse identiteit die wordt gebruikt om internetgebruikers te misleiden. In het Nederlands betekent catfish meerval, een roofvis, maar deze benaming wordt niet gebruikt om een internetcrimineel mee aan te duiden.

Een catfish gebruikt vaak gestolen of bewerkte foto's, ontfutseld van een onbewuste derde partij. De catfish gebruikt deze identiteit om nietsvermoedende individuen te lokken met wie ze relaties kunnen aangaan, die meerdere jaren kunnen duren voordat ze worden ontdekt. Maar in ernstiger gevallen ook voor afpersing en oplichting.

Waarom gebruiken catfishes een valse identiteit?

Het online gedrag van een catfish kan veroorzaakt worden door:

 • Eenzaamheid
 • Ontevredenheid over hun fysieke uiterlijk
 • Een verlangen om te ontsnappen aan hun eigen realiteit
 • Uit geldbejag, bij afpersing en oplichting  

Wat zijn internettrollen ofwel toetsenbordstrijders?

Een internettrol (Eng: troll) is iemand die ruzie maakt of aanstootgevende opmerkingen maakt met als enige doel gebruikers boos te maken en het onderwerp te laten ontsporen. Anonimiteit op internet wordt gezien als de belangrijkste boosdoener die mensen agressief, grof en kwetsend maakt. Er is immers geen direct gevolg. De trol beweegt zich vaak op internet zonder een duidelijke identiteit; zijn onzichtbaarheid geeft hem het idee dat zijn online acties niet aan zijn persoon kunnen worden toegeschreven.

In het echte leven kunnen trollen positief, open en eerlijk zijn. Alleen achter een beeldscherm misbruiken ze hun mede-internetgebruikers, op manieren wat ze offline niet zouden durven (of niet willen).

Trollen zijn slecht voor gemeenschappen omdat ze discussies kunnen verstoren, slecht advies en leugens kunnen verspreiden en het vertrouwen in de gemeenschap kunnen schaden.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is elke vorm van agressieve online communicatie die gericht is op het kwetsen of in verlegenheid brengen van een andere internetgebruiker. 

Om intimidatie als cyberpesten te beschouwen, moet er een duidelijk onevenwicht in de macht zijn tussen het slachtoffer en de dader (of daders) en gedurende een langere periode plaatsvinden. Cyberpesten wordt gekenmerkt door de herhaling van het online misbruikgedrag - de intimidatie komt meer dan eens voor.

Welk gedrag kun je als cyberpesten beschouwen?

 • Intimidatie
 • Cyberstalking
 • Trollen
 • Catfishing
 • Flaming - obsceniteit, godslastering, onverdraagzaamheid, racisme en elke haat die is ontworpen om iemands gevoelens te kwetsen
 • Doxing - zoeken naar en publiceren van identificerende informatie over een ander individu
 • Je volgers op social media aanmoedigen om één van de bovenstaande dingen te doen op een doelwit naar keuze


Noot aan de lezer: Vanzelfsprekend zijn er zowel mannen als vrouwen, in iedere leeftijdscategorie, die een valse identeit aannemen of een andere vorm van internetcriminaliteit uitoefenen.

 
   « Tips overzicht