Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  SOCIAL MEDIA TRAININGEN en meer...

Hoe herken je een katvis ofwel catfish?

Een katvis of catfish is een persoon die zich uitgeeft voor een iemand anders op internet en social media, mogelijk in georganiseerd verband. Vorig jaar heb ik een blog geschreven over catfishing:
 
Een virus of erger ligt op de loer, wanneer je connectie maakt met een katvis.
 
Er worden massaal nepprofielen aangemaakt op het web. Er zijn diverse redenen waarom iemand  zich als catfish gedraagt.
Sommigen willen persoonlijk wraak op iemand nemen zoals een ex-partner, een nare collega of concurrent, anderen vervelen zich en willen wat 'reuring' in hun leven.
Het komt ook voor dat de catfish onzeker is over zichzelf en zich daarom liever voordoet als een denkbeeldig persoon die knapper, slimmer en succesvoller is. 
Met name  de katvissen die de doelstelling hebben om met een valse identiteit te kunnen scammen, phishen of te hacken zijn gevaarlijk!

Wanneer je actief bent op social media krijg je vast wel eens een uitnodiging om te linken of connectie te maken met valse identiteiten. 
Vaak al snel te ontmaskeren, wanneer het gaat om profielen met foto’s van indrukwekkende gezaghebbende mannen in uniform met roemruchte functies in het Amerikaanse leger of, ️in het geval van mannelijke gebruikers, connectieverzoeken van dames in frivole luchtige kledij met een verleidelijke blik!
De eerste stap om iemand te ontmaskeren is om de naam te googelen. Wanneer er tegenstrijdige resultaten naar boven komen, is er een grote kans dat je te maken hebt met een catfish
 
Ik heb een overzichtelijke checklijst samengesteld waarmee je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van catfishes, scammers, phishers of hackers.
 

Checklist om een nep-profiel van een catfish te herkennen

Wanneer je de volgende punten kunt aanvinken, kun je ervan uitgaan dat het profiel betrouwbaar is en loop je weinig risico: 
 
  • Het profiel bevat een geloofwaardige foto en geen stockafbeelding of een beeld van een fotomodel of bekend persoon. Je kunt de herkomst van de afbeelding checken in Google!
  • De omschrijving in de koptekst is professioneel en vrij van spel- of stijlfouten. 
  • Het account heeft minimaal 100 connecties. Een account wat kortgeleden is gepubliceerd is altijd bedenkelijk, wanneer je de persoon in kwestie niet persoonlijk kent. 
  • Er is aandacht geschonken aan het invullen van de informatie en dit is vrij van taalfouten en relatief compleet.
  • Het account is actief. Check de activiteit en de bijdragen van het profiel!

Wat kun je doen wanneer je een catfish beet hebt?

Hoe herken ik een katvis ofwel catfishWanneer je tot de conclusie komt dat er sprake is van een vals katvis profiel accepteer je het connectieverzoek natuurlijk niet!

Je kunt een dergelijk account direct melden bij het Social media platform als LinkedIn, Facebook of Instagram:
Klik op Rapport / blokkeer om het rapport en jouw reden voor de rapportage in te dienen. Daarmee help je het betreffende social medium en haar gebruikers om een veilig netwerkplatform te behouden.  
Uiteraard sluipen er behalve op social media als Facebook en Instagram ook katvissen op datingapps als Tinder of Badoo...
 
een gewaarschuwd mens telt voor twee!
 
   « Tips overzicht