Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  EVENT MARKETING EN PUBLIC RELATIONS en meer...

Waar is mijn Facebook ticker?

Facebook Stories

Is de Facebook ticker verleden tijd?

In een eerder blog schreef ik over het gebruik van de Facebook Ticker

Is het je al opgevallen dat de ticker tegenwoordig ontbreekt bij het bekijken van je Facebook-nieuwsoverzicht?
Facebook heeft officieel de ticker verwijderd en bevestigd dat het niet meer beschikbaar is.

Sinds de introductie in 2011 is de ticker een vast onderdeel geweest van het nieuwsoverzicht van Facebookgebruikers, die de openbare activiteiten van hun vrienden op Facebook in realtime konden volgen. Facebook heeft de ticker in de afgelopen paar weken stilletjes afgebouwd, voordat de kwestie eindelijk werd behandeld in een discussielijn van de Facebook Help-community. 
De realtime tijdlijn aan de rechterzijde van je startpagina wordt niet meer getoond.
Facebook heeft stiekem één van haar oudste functies verwijderd - de ticker-kolom die aan de rechterkant van je nieuwsfeed (startpagina) stond op je desktop of laptop.

 


Waarom heeft Facebook de Ticker voor het bijhouden van de real time activiteit van je Facebookvrienden verwijderd?

Je zou kunnen denken dat het verwijderen van zo'n lang bestaande functie zou komen met een aankondiging op Facebook of in de media. Waarschijnlijk wil Facebook de privacy van haar gebruikers meer beschermen én het social media platform wil meer en meer 'Facebook Verhalen ofwel Stories' promoten. Je kunt geen Verhalen uploaden op desktop of laptop, maar wel Stories of Verhalen bekijken, door rechtsboven te klikken in de startpagina op de profielfoto's van je vrienden. 
Deze functionaliteit doet denken aan het hippe Snapchat en moet Facebookgebruikers aansporen om vaker live video's of foto's te delen. 

 

Facebook verhalenHoe werkt Facebook Stories, ook wel Facebook Verhalen genoemd?

Met Facebook Stories kun je foto’s en video’s delen die slechts 24 uur zichtbaar zijn voor je vrienden en contacten. Na 24 uur worden de foto’s verwijderd en zijn deze voor niemand meer zichtbaar, ook niet voor jou! Afbeeldingen en foto's die je deelt worden niet standaard als statuspost op je tijdlijn geplaatst, maar zijn bovenaan in beeld in de Facebook-app op mobiele apparatuur te vinden of sinds kort rechtsboven in de startpagina. Ook het delen van foto's met grappige lay-overs (filters) is mogelijk in de Facebook-app.

Je kunt er voor kiezen om berichten met slechts één of twee vrienden te delen, via de Direct-knop. Zij kunnen je foto’s dan slechts één keer zien. Je kunt reageren op foto’s die je via Direct ontvangt, maar ook die reacties verdwijnen automatisch, wanneer ze zijn gelezen.

Klinkt de functie je bekend in de oren? Dat kan kloppen: Facebook biedt met Stories een alternatief voor Snapchat. Beide social media platformen bieden diensten aan om foto’s en video’s te delen, die slechts tijdelijk zichtbaar zijn. 


Hoe werkt Facebook Stories ofwel Facebook verhalen?

Als je de Facebook-app opent kun je op twee erschillende manieren een foto of video plaatsen die na 24 uur automatisch verdwijnt. Je kunt bij verhalen klikken op je eigen foto met het plusje of je kunt linksboven (naast de zoekbalk) klikken op de camera.

Vanuit de camerastand kun je een gewone foto maken, maar Facebook heeft ook allemaal maskers en interactieve filters toegevoegd. Wanneer je een filter over je foto gebruikt, lijkt het bijvoorbeeld net alsof je je in een tekening bevindt, dat je een dier bent of dat je een zonnebril op hebt. Je kunt wisselen van filter door van boven naar beneden te vegen over je scherm of van beneden naar boven. Als je linksonder op het stafje met ster klikt kun je uit alle filters en maskers kiezen. Op dit moment zitten er tientallen verschillende filters in de app. Door op de ronde knop onderin je scherm te tikken kun je een foto maken. Als je deze knop ingedrukt houdt dan maak je een filmpje.

Nadat je een foto of filmpje hebt gemaakt kun je eventueel teksten toevoegen via het Aa-icoontje of op je foto tekenen met het icoontje van een potlood.
Als je tevreden bent met je creatie kun je op de witte knop met het pijltje naar rechts tikken. Facebook vraagt hierna met wie je je foto wilt delen.
Wanneer je kiest voor ‘Je verslag’ wordt je foto 24 uur lang zichtbaar onder 'verhalen' bij je Facebookvrienden.
Je kunt er ook voor kiezen om de foto op je eigen tijdlijn te plaatsen of naar specifieke personen te sturen.  Dit doe je door in de verhalenbalk op Direct te klikken en daarna op ‘Foto/video verzenden’. Je kunt dan een foto of video maken die je daarna kunt versturen naar één of meerdere specifieke personen. Ook deze directe verhalen zijn slechts 24 uur lang zichtbaar voor de ontvanger.

Vrienden kunnen je verhalen meerdere keren afspelen en ook direct reageren op wat jij plaatst. Het is niet mogelijk om afbeeldingen vanuit Facebook Verhalen op te slaan, maar gebruikers kunnen natuurlijk wel een screenshot van een foto maken!  Wees daar altijd bewust van en denk na voordat je iets plaatst..

 
Mocht je Facebook zakelijk willen inzetten, is het misschien een goed idee om een Facebook Workshop te volgen! 

 
   « Tips overzicht