Tekstschrijven, Personal en Public Relations, Social Media support en Social Media training

  TEKSTSCHRIJVEN - COPYWRITING en meer...

Met deze tips bepaal jij welke Facebook berichten je ziet!

Weet je dat je zelf kunt bepalen welke berichten voorbijkomen in jouw nieuwsoverzicht ofwel startpagina op Facebook?

 • Je kunt instellen van wie je de berichten als eerste wilt zien. Je ziet deze updates altijd boven in jouw nieuwsoverzicht. 
 • Van wie je geen berichten in jouw nieuwsoverzicht wilt zien. Feitelijk ontvolg je dan de updates, maar je blijft bevriend op Facebook.

Wees gerustgesteld, wanneer jij je instellingen bijstelt, ziet je Facebooknetwerk het niet!

Je wilt aangeven van wie je voortaan de berichten boven in jouw nieuwsoverzicht wilt zien of juist stoppen met het volgen van personen of pagina’s door hun berichten te verbergen? Maar je maakt je zorgen dat je netwerk weet wat jij verbergt? Geen zorgen... alleen jij kunt jouw instellingen zien.
Wanneer je je Facebook nieuwsoverzicht persoonlijker en overzichtelijker wilt inrichten, kun je je instellingen gerust bijstellen.
Van je naaste familie, goede vrienden of bijvoorbeeld je favoriete tv-programma of cabaretier hoef je niets te missen, doordat deze berichten dan bovenin jouw Facebook nieuwsoverzicht worden vertoond.
Als je stopt met het volgen van een Facebookconnectie, ben je nog wel vrienden met deze persoon, maar zie je zijn of haar berichten niet meer in jouw nieuwsoverzicht of startpagina.
Vrienden of pagina’s die je instelt om als eerste te zien of juist niet meer wilt zien, worden gelukkig niet op de hoogte gesteld over de voorkeur die je hebt ingeschakeld.


Hoe kun je jouw Facebook nieuwsvoorkeuren aanpassen op jouw desktop?

 • Ga naar het pijltje rechtsboven in de blauwe Facebook balk. Hier klik je op de optie ‘Voorkeuren voor nieuwsoverzicht’, waarna een scherm verschijnt met voorkeuren waaruit je kunt kiezen.

  Er zijn 4 keuzes:

  1. Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien (maximaal 30 personen of pagina's)
  2. Stop met het volgen van personen of pagina's om berichten te verbergen
  3. Kom opnieuw in contact met mensen of pagina's die je niet meer volgt
  4. Ontdek pagina’s die passen bij je interesses

Facebook Nieuwsoverzicht Voorkeuren


Hoe kun je jouw Facebook nieuwsvoorkeuren aanpassen in de Facebookapp op jouw mobiel?

Klik op de drie horizontale streepjes rechtsonder in de Facebook app.
Ga naar Instellingen. Nu verschijnt in een balkje “Voorkeuren nieuwsoverzicht” en maak jouw keuze.
 

nieuwsoverzicht voorkeuren Facebook

Je voorkeuren voor je Facebooknieuws kun je op twee manieren instellen:

 • via het menu “Voorkeuren voor nieuwsoverzicht”
 • op het profiel of de pagina van deze persoon of pagina zelf 

Je kunt maximaal 30 personen of pagina’s selecteren om als eerste te zien!


1. Instellingen via Voorkeuren voor nieuwsoverzicht.
Ga naar het voorkeuren voor nieuwsoverzicht menu zoals hierboven beschreven. Klik op het onderdeel “Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien”. Vervolgens kun je sorteren op alles, alleen vrienden, alleen pagina’s of personen die je als eerste ziet. Klik op het profiel van de vriend of op de pagina die je als eerste wilt weergeven. Er verschijnt een blauw sterretje op de profiel foto als je deze geselecteerd hebt. Je kunt meerdere vrienden of pagina’s selecteren. 
Stoppen met volgen Ga naar het voorkeuren voor nieuwsoverzicht menu zoals hierboven beschreven. Klik op het onderdeel “Stoppen met het volgen van personen om hun berichten te verbergen”. Vervolgens kun je sorteren op alles, alleen vrienden of alleen pagina’s of alleen groepen. Klik op het profiel van de vriend of op de pagina waarvan je de berichten niet meer wilt zien. Je kunt meerdere vrienden of pagina’s selecteren.

2. Instellingen via profiel of via de Facebookpagina:
volgen of ontvolgen op Facebook

 • Op Desktop: Wanneer je op het profiel of de pagina van jouw keuze kijkt, staat rechtsonder in de omslagfoto standaard de voorkeur “Volgend” ingesteld. Klik op de pijl rechts en nu kun je een andere voorkeur selecteren, zoals “Als eerste weergeven”. Wanneer je weer op de pijl rechts klikt, dan kun je je voorkeur weer veranderen naar “Standaard” of “Niet meer volgend”. 

 • Op Mobiel in de Facebook app: In de taakbalk onder het profiel of de pagina van jouw keuze staat door Facebook standaard de voorkeur “Volgend” ingesteld. Klik hierop en je kunt jouw keuze wijzigen. Uiteraard kun je je voorkeuren ook weer herstellen. Je kunt in “Voorkeuren voor nieuwsoverzicht” kiezen voor “Kom opnieuw in contact met mensen die je niet meer volgt” en vervolgens een keuze instellen voor desbetreffende persoon of pagina.


Facebook notificaties instellen of meldingen laten weergeven

Wil je echt niets missen van een Facebookpagina of een Facebookvriend, kun je ook meldingen instellen.. (zie afbeelding) Je ontvangt dan een notificatie in je blauwe Facebookbalk dat er een nieuwe update is geplaatst van de pagina of vriend. 
Klik dan op MELDINGEN en vink alle keuzes aan (dus berichten, evenementen én livevideo's.

Een geruststelling...  Je kunt je voorkeuren voor het Facebook nieuwsoverzicht zo vaak veranderen als jij wenselijk vindt!

Vraag jij je af, hoe het algoritme van Facebook werkt? Lees dan mijn blog over de factoren die jouw Facebook-ervaring bepalen.


Tags: facebook,socialmedia,tips

 
   « Tips overzicht